Senatne mūsdienās


 

SākumsZiņas Mājas kafejnīcu dienas Cēsu novadā

20.09.2021

25. un 26. septembrī Cēsu novadā notiks Mājas kafejnīcu dienas, tā ir iniciatīva, kas aizgūta no Igaunijas, kur ikviens interesents var pieteikt savu dalību un aicināt viesus savās lauku sētās, pļavās, šķūņos un pagalmos uz mājas kafejnīcām, kas ir atvērtas tikai kādā konkrētā laika posmā, lai izmēģinātu prasmes viesmīlībā un dotu iespēju interesentiem nogaršot mājas ēdienus, kas gatavoti no vietējām izejvielām.

 

Cēsu novada Mājas kafejnīcu dienās piedalās 12 dalībnieki no Cēsīm, Pārgaujas, Priekuļiem un Amatas:

* "Augļu dārzs un bērnudārzs" sainmniece atzīmē: ”Vakari pie ugunskura ir iecienīta mūsu ģimenes tradīcija. Dārzā piedzīvotas arī jubilejas, Jāņu svinības un kāzas. Mums ļoti patīk uzņemt ciemiņus, un nedēļas nogalēs reti kad esam vieni. Aicinām iepazīties, padalīties stāstos par mājas vēsturi un atvadīties no vasaras. Par muzikālo pavadījumu gādās pašmāju DJ Bench,” saimniece Lelde papildina, “māju apdzīvojam jau piektajā paaudzē. Tās pirmais saimnieks, zupas katla pavēlnieces mans vecvectēvs Jānis Mednis strādājis A/S “Augļu dārzs” (tagad – “Cēsu alus”). Padomju laikos māja pielāgota bērnu silītes vajadzībām.”

* Muižnieku maltīte pie īstas latvju saimnieces Brigitas Puriņas. “Gastronomiskais ceļojums muižnieku virtuvē noritēs dārzā, bez steigas, izbaudot katru ēdienu, kas tiks pasniegts kopā ar stāstu par ēdiena vēsturi. Ēdieni tiks gatavoti tikai no vietējo zemnieku izaudzētajiem produktiem, kā arī no dabas un dārza veltēm. Interesenti tiks aicināti ieskatīties senās un ne tik senās pavārgrāmatās un , uzminot kādu noslēpumu, varēs saņemts arī balvu.  Maltīti varēs baudīt plkst.12.00; 15.00 vai 18.00 tikai iepriekš piesakoties un rezervējot vietas, vietu skaits vienā maltītē ir ierobežots līdz 16 personām vienlaicīgi.” latvju saimniece atzīmē, piemiont, ka vērā jāņem fakts, ka rūpēs par savas ģimenes drošību, uz maltīti aicina gardēžus ar darbspējīgu Covid-19 sertifikātu.

* Dzejas un sarunu kafejnīca “Un vēders - Dievs visaugstākais” saimnieki stāsta: “Ierodoties “Kalāčos”, muzeja lapenē varēs nobaudīt ugunskurā vārītu un ceptu ēdienu, bet savas iecienītās receptes gatavos rakstnieki Andris Akmentiņš, Rvīns Varde un Krista Anna Belševica. Ēdienkartē ne tikai dažādi ēdieni un dzērieni, bet arī īpašais piedāvājums – Sarunu un dzejas ēdienkarte. Šis ir pasākums tiem, kas negrib steigties, bet gan baudīt, būt un piedalīties – skatīties, kā uz ugunskura gatavojas ēdiens, ļauties nesteidzīgām sarunām ar dzejniekiem, rakstniekiem un nejauši sastaptiem cilvēkiem, pastaigāties pa “Kalāču” mierpilno pagalmu un apkārtni, ielūkoties Eduarda klētiņā, uzzināt kādu stāstu par E. Veidenbauma dzīvi un dzeju, mieloties ar vienkāršiem, bet sirdi priecējošiem labumiem.”

* "Kalna Muižnieki" saimnieks Ronalds lepni vēstī: “Nedēļas nogales un svētki “Kalna Muižniekos” nozīmē kopā būšanu pie lielā saimes galda ar gardu ēdienu, kas gatavots no svaigiem, kvalitatīviem produktiem. To visu vienmēr papildina kolorītas sarunas – ne bez iemesla, jo te dzīvo dakteri, diplomēta filozofe, viens profesionāls vīnzinis un divi ļoti apķērīgi sīči. Mūsu pēdējā laika aizraušanās ir kūpināšana un gatavošana svaigā gaisā uz dzīvas uguns. Šīs uguns spēles un pirmatnīgās garšas atsauc atmiņā to, kā ēdienu gatavoja mūsu senči. Tā ir bauda ne tikai vēderam, bet arī acīm, ausīm un dvēselei. Mēs esam cilts, kurai patīk lietas nesarežģīt, tāpēc ļausim viesiem baudīt to, pēc kā paši braucam uz šejieni – mieru un nesteidzīgu atpūtu skaistā vietā. Apsolām, ka nebūs spēles, atrakcijas, lekcijas un skaļums. Bet būs vieta, kur palaist bērnus savā vaļā un par viņiem neuztraukties, un katram savs pleķītis, kur netraucēti baudīt ēdienu un labu sabiedrību, taču tiem, kam kārosies sarunas pie deserta, būs iespēja pierunāt saimniekus uz stāstiem par “Kalna Muižnieku” kolorīto vēsturi, mājas spociņu Gotfrīdu vai aizraujošo vīnu pasauli.”

* Kārļamuižas mājas kafejnīca aicinās kopā vārīt lielo zupas katlu ar rudens un meža veltēm uz īsta uguns. Piedāvās Kārļamuižas īpašo desertu "Zelta ābols", kuru var baudīt tikai reizi gadā īpašos svētkos. Mājas restorānu iekārtosim "Ķiršu dārza" atvērtajā pagalmā.

* Mājas kafejnīca "GARŠOJUMS".  “Atmiņas un garšas no ceļojumiem dārza svētku noskaņās. Garšojums = garšīgs ceļojums. Mūsuprāt, ikviens ēdiens rodas tā gatavotāja sirdī un nes kādu stāstu vai asociāciju. Mums patīk ceļot, nobaudīt vietējos ēdienus un iedvesmoties no tiem, pēc tam gatavojot mājās. Mājas kafejnīca “Garšojums” piedāvās ēdienus, kuros “dzīvo” atmiņas un garšas no ceļojumiem uz Franciju, Spāniju, Islandi, Somiju un kurus gatavojam sirsnīgās dārza ballītēs ar ģimeni un draugiem tepat mājas. Gaidīsim ciemos!” viesmīlīgi stāsta Māra Sproģe, atzīmējot, ka svētdien plkst. 12.00–15.00 mazos un lielos izglītojoši izklaidēs Cēsu YAMAHA mūzikas skolas meistarklase: iespēja lieliem un maziem izmēģināt bungu, ģitāras un taustiņinstrumentu spēli.  Norēķināties par gardumiem būs iespējams tikai skaidrā naudā.

* Ozolkalna saulrieta namiņu mājas kafejnīca. “Jaunajos namiņos būs iespēja ne tikai baudīt vēderpriekus dabas noskaņās, bet arī vērot pasakaino ainavu ar egļu galotnēm un ieklausīties skanīgajās putnu dziesmās. Ziemā saukts par “Mazajiem Alpiem”, Ozolkalna Slēpošanas un atpūtas parks, koku un pļavu ieskauts, vasarā pārsteidz ar neaizmirstamiem saulrietiem un Latvijas dabas varenību. Kalna pakājē atrodas kempings”Ozolkalns”, no kura paveras plaši un skaisti dabas skati, un turpat blakus plūst arī gleznainiem līkumiem rotātā upe Gauja.” atzīmē saimnieki, piebilstot, ka par atsevišķu samaksu gan lieliem, gan maziem būs iespēja izmēģināt savus spēkus piedzīvojumu parkā “Supervāvere”.

* Mājas kafejnīca "Pieturi Liepā” rosīgie saimnieki aicina: “Vidzemes dabas sirdī piedāvājam pieturēt Liepā un nogaršot vietējos labumus. Mēs iepazīstināsim ar mūsu vīziju par lauku vidi un izaugsmi. Sadarbībā ar ZS “Sillakas” piedāvājam nogaršot gardo foreli. Kas gan būtu Latvija bez sēņotāja? Tamdēļ piedāvājam nobaudīt maigo gaileņu krēmzupu. Noslēgumā nobaudi desertu, kas uzlabo omu. Labais vairo labo! Esam pavisam jauns uzņēmums ar sociālo misiju - pie mums var iegādāties sirdslietas, kuras darinājuši īpaši cilvēki.”

* Mājas kafejnīca Skangaļu muižā. “Būs ko apskatīt, būs ko padarboties, būs ko paēst un būs ko nopirkt!” stāsta rosīgā namamāte. “Piedāvāsim gardas pusdienas no muižas ķēķa. Visu, ko esam izaudzējuši, varēsiet iegādāties arī līdzi ņemšanai, proti, rudens dārza veltes, medus no muižas darvas un mūsu pavāra meistarstiķis – žāvējumi, zivis. Muižas klēts ēkā būs iespēja apskatīt mākslinieces Ilzes Krastiņas gleznu izstādi. Laikā no 13:00 līdz 16:00 radošajā darbnīcā viesi varēs iepazīties un dzirdēt stāstījumu par pielietojumu, kā arī, pagatavot pašiem savu bišu vaska drāniņu un, ja vēlēsies tikai paskatīties, varēsi to iegādāties jau iepriekš sagatavotu.” saimnieki stāsta, piebilstot, ka muižas istabiņās spilveni būs sabužināti un labprāt izmitinās viesus Veldemāra Fon Knīrima lauku residencē, kur var iekurināt arī pirtiņu.

* Mājas kafejnīca "Klimpas un ķiļķeni" piedāvās ne tikai gardu piedzīvojumu savā sētā, bet arī ēdienu komplektus līdzņemšanai par 12,00 eur, komplektā būs sagatavota zupa, otrais ēdiens, saimniecībā ražotie produkti – konfektes, ievārījumi, tējas, sukādes, konservējumi un garšvielas. Gardēžiem, kas vēlas izzināt, būs iespēja doties ekskursijā pa ražotni (3,00 eur).

* Māja kafejnīca "Liepiņas" lutinās ne tikai ar gardumiem, bet parūpēsies arī par bērnu jautrībām, piedāvājot mesties piedzīvojumos piepūšamajās atrakcijās (1 eur) un padarot dzīvi saldāku, iepriecinot kārumniekus ar cukurvati bez maksas.  Ciemos būs “VESELĪBAS LABORATORIJA”, kas piedāvās viesiem baudīt un iegādāties uzlējumus ar garšu daudzveidību ik vienai gaumei.  Līdzi ņemšanai – žāvēta vista, gaļas veltņi, grillētas vistu “lapiņas”.

* Pilskalna maltīte “Pie Straupēm" mājas kafejnīcas piedāvājumā būs ēdiens “Rasols un puzzle” jeb zināmi ēdieni ar dažādu laikmetu “piesitienu” – spēkam, možumam, jaunākajai paaudzei un saldam garšas baudījumam.

Dodoties garšu ceļojumā, aicinām ievērot visus aktuālos epidemioloģiskos nosacījumus, būt atbildīgiem un pieteikt savu viesošanos.

Cēsu Tūrisma informācijas centrs

Baznīcas laukums 1, Cēsis

Latvija, LV-4101

Tel. +371 28318318

info@cesis.lv

Darba laiks:

Otrdiena - sestdiena 10:00 - 17:00

Pirmdiena, svētdiena SLĒGTS

Top